Galerie foto

Pentru fotografii la rezoluție mare ale evenimentelor în organizarea cărora Instituția Prefectului jud. Vrancea este partener sau participă în calitate de invitat, vă rugăm să ne contactați pe mail la adresa comunicare@prefecturavrancea.ro .

De asemenea fotografiile pot fi descărcate de pe pagina de facebook a instituției la adresa https://www.facebook.com/prefecturavrancea/

 

Slavă eroilor neamului – 6 august 2020

Primul Război Mondial s-a dovedit a fi o ruptură decisivă cu vechea ordine mondială, marcând încetarea finală a absolutismului monarhic în Europa. Patru imperii au fost doborâte: German, Austro-Ungar, Otoman și Rus. Dar, după acest război, am putut să vorbim despre România Mare, nu însă fără multe pierderi de vieți omenești. Luptele de la Mărăști –  Mărășești – Oituz au schimbat soarta neamului nostru și sunt scrise cu litere de aur în cărțile de istorie. Bătălia de la Mărășești a fost cea mai importanta bătălie de pe frontul românesc în anul 1917. Am avut pierderi de 450 ofițeri și peste 21000 de morți, răniți și dispăruți, dar pierderile inamicului au fost de 47000 morți și răniți. In ordinul de zi generalul Eremia Grigorescu s-a adresat soldaților spunând că „Mărășeștii au fost mormântul iluzilor germane”. Cred că ar trebui să amintim îndârjirea celor care au luptat pe câmpurile de luptă vrâncene. Să-i amintim pe ostașii Batalionului 3, Regimentul 32, care au pornit la contraatac doar în cămăși, demoralizând soldații germani. Să-l amintim pe sublocotenentul Nicolae Emil, care întrebat fiind de comandantul său dacă au terminat cele 300 de cartușe date fiecărui soldat, acesta a răspuns: „Terminăm cartușele, luptăm cu grenadele, terminăm cu grenadele, luptăm cu baioneta…”.  Determinarea acestor români ne-au făcut ceea ce suntem astăzi, un stat unitar și suveran, în amintirea lor cântăm „Veșnica pomenire” și spunem „Slavă eroilor neamului!”.

 

Mărăști 1917-2020

Prima mare victorie a Armatei Române în Războiul de întregire a neamului a avut loc acum 103 ani aici, la Mărăști. Călcăm astăzi pe locuri încărcate de istorie pentru a arăta recunoștința noastră și pentru a cinsti memoria eroilor cunoscuți și necunoscuți, pe sacrificiul cărora se sprijină România, un stat unit, demn și suveran. Pe frontispiciul care străjuiește somnul de veci al eroilor de la Mărăști stă scris: „Întru veșnica amintire și recunoștință eroilor care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc”.
Importanța luptelor de aici este menționată chiar de generalul care-și doarme somnul de veci în acest mausoleu, Alexandru Averescu: „Moralul ofițerilor și trupei Armatei II române s-a ridicat foarte mult, căci pentru întâia oară după 11 luni de la intrarea României în război, ei au văzut că inamicul atacat fuge din fața lor, că el cedează terenul, că-i iau prizonieri, că-i capturează material”.
Poate istoria este un pic nedreaptă cu luptele de la Mărăști și victoria de aici, acestea meritând o atenție și importanță mult mai mare, deoarece aceastea  au fost „capul de pod” pe care s-au sprijinit ofensivele decisive de la Mărăşeşti şi Oituz.
Cei care se odihnesc în criptele de la Mărăști și-au dat viața pentru unitate națională și pentru un viitor mai bun pentru urmași. Să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor și să le cinstim memoria.  Slavă eroilor neamului!

 

28.05.2020 – Ziua Eroilor

Prefectul Gheorghiță Berbece a depus astăzi o coroană de flori la Mausoleul Eroilor din Focșani, aducând un omagiu eroilor căzuți în timp ce apărau patria, celebrați astăzi, de Înălțarea Domnului.

„Sunt lucruri ce nu trebuie uitate și care trebuie să fie marcate indiferent de momentele prin care trecem. Amintirea celor care s-au jertfit pentru un ideal, pentru ceea ce suntem astăzi, trebuie cinstită chiar dacă, așa cum a fost astăzi, o facem într-un cadru restrâns”, a declarat prefectul Berbece.

 

 

BATALIONUL 280 INFANTERIE MECANIZATĂ – 25 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE

Căpitanul Valter Mărăcineanu avea 37 de ani când a căzut eroic la Grivița, în luptele din cadrul Războiului de Independență al României purtat contra turcilor, în timp ce înfigea drapelul Regimentului 8 pe parapetul redutei. Nu este o întâmplare că Batalionul 280 Infanterie Mecanizată poartă acest nume, pe care l-a făcut celebru în misiunile internaționale, fie că au fost în Irak, Afganistan sau Kosovo, deoarece el este continuatorul Batalionului 1 Focșani, parte din Regimentul 10 Dorobanți „Putna”, care a contribuit la păstrarea redutei Grivița după cucerirea ei.  Mă simt onorat să particip astăzi la manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la înființarea unității, care la 1 iulie 2017 a primit denumirea simbolică “Brave Hearts” (Inimi Neînfricate). Există un discurs celebru în filmul cu aceeași denumire, în care se spune, la un moment dat, că “libertatea nu este niciodată gratuită! Trebuie apărată cu viața ta.” Soldații, ofițerii din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată apără libertatea chiar cu prețul vieții câteodată, din păcate. Închei urând din suflet, cu adânc respect, „La mulți ani, ostași”!

 

24 IANUARIE 1859 – ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE – Prefectul  județului Vrancea, Gheorghiță Berbece, a transmis focșănenilor și vrâncenilor veniți în Piața Unirii din Focșani pentru a celebra evenimentul ce a marcat orașul nostru  cuvântul primului ministru Ludovic Orban dar și dorința de unitate și restabilire a adevărului istoric despre ce a insemnat 24 Ianuarie 1859.

 

 

25 Decembrie 2019 – Colindătorii au venit la Instituția Prefectului Vrancea, pentru a vesti Nașterea Domnului. Prefectul Gheorghiță Berbece și angajații instituției i-au primit cu brațele deschise, dăruindu-le dulciuri și fructe, după tradiție.

 

20 Decembrie 2019 – Prefectul județului Vrancea, Gheorghiță Berbece, a participat astăzi la ceremonia de comemorare a Eroilor Revoluției din 1989. Cu această ocazie, prefectul Gheorghiță Berbece a transmis mesajul prim-ministrului Ludovic Orban.